Press Coverage

Hästnet gets acquired

/

by Eyass Shakrah

/

This article was published on Breakit.se

Sajten Hästnet, som kan liknas vid ett Blocket för hästar, köps upp. Bland investerarna finns techinvesteraren Per Brilioth.

Är man intresserad av hästar känner man definitivt till köp- och säljsajten Hästnet där det går att köpa alltifrån faktiska hästar till hästtillbehör och lika typer av hästrelaterade tjänster.

Trots att sajten, fram tills nu, inte har ändrat särskilt mycket på sin design sedan början av 2000-talet lockar den enligt sajtens nya vd, Axel Lagercrantz, 2 miljoner besökare och fler än 12 miljoner sidvisningar i månaden. Vilket gör den till en av Sveriges största hemsidor. Nio av tio hästaffärer i Sverige uppges förmedlas där.

Grunden till den enormt populära sajten lades 1997 när Brita Falck från Lindesberg skapade lantbruksnet.se tillsammans med sin man.

“Vi hade en pappersversion av det tidigare och när internet kom tyckte vi att det var väldigt käckt. Alfa Laval hade en dator i sin källare då och där började vi. Det har skett en viss utveckling sedan dess kan man säga, men vi har alltid haft våra egna servrar”, säger hon till Breakit.

Paret utvecklade sedan fler sajter på temat köp- och sälj inom lantbruk och Brita Falck är nöjd med utvecklingen.

“Det har gått jättebra. Vi har haft Maskinnet, Hästnet och Båtnet också. Nu är det bara Hästnet vi säljer,” säger hon och motiverar försäljningen med att hon och hennes man tänker gå i pension.

Och köparna är inte vilka som helst. Av handlingar från Bolagsverket framgår att ett nytt bolag som ska driva Hästnet har skapats. Utöver Axel Lagercrantz, ägs bolaget bland annat av tungviktare som Per Brilioth och Björn von Sivers på Vostok New Ventures och Ahsley Heppenstall som sitter i styrelsen för Lundin Petroleum.

Per Brillioth har genom åren gjort flera uppmärksammade tech-investeringar. Bland annat gick han in tidigt i den ryska Blocket-kopian Avito. Det senaste året har han också investerat i SEO-byrån Brandson och den svenska startupen Garantibil (som senare gick i konkurs).

Axel Lagercrantz blir alltså ny vd på sajten.

“Jag har känt till Hästnet sedan länge och har imponerats av hur den samlar så många människor kring en gemensam passion”, säger han till Breakit.

Varför köpte ni sajten?

“I och med att sidan samlar i stort sett hela hästsverige så förtjänar den en nysatsning. Vi når en otroligt intressant och köpstark målgrupp där 93 procent av besökarna är kvinnor. Varje månad förmedlar vi hästar, utrustning och tjänster för mer än 500 miljoner kronor.”

Varken Axel Lagercrantz eller Brita Falck vill avslöja köpeskillingen för Hästnet men i B Falck medias årsredovisning – alltså grundarnas företag – hittar vi en hint. Under det senaste räkenskapsåret har bolaget nämligen redovisat 11,9 miljoner kronor i “övriga rörelseintäkter”, en post som tidigare år stått tom.

Av Bolagsverkets handlingar framgår också att det nya bolaget som ska driva sajten värderas till 15 miljoner kronor varav 12,6 har skjutits till i en nyemission.

Hästnet har under de senaste månaderna fått en ny design. “Fokus fram tills nu har varit att mobilanpassa sidan eftersom en stor majoritet av trafiken är mobil. Framöver är vi 100 procent fokuserade på användarupplevelsen och kommer inom kort lansera en helt ny plattform med många nya funktioner för användarna.”

About
Eyass Shakrah

Use a dynamic headline element to output the post author description. You can also use a dynamic image element to output the author's avatar on the right.